Så inreder du barnrummet praktiskt och trendigt

Barnrummet är extra kul att inreda, men det kräver lite mer planering än övriga rum i hemmet. Barnets rum måste vara säkert, funktionellt och mysigt. Inredningen ska bjuda in till lek såväl som lugna stunder. Här hittar du de bästa inredningstipsen till barnrummet.

Barnrummet är barnets egna lilla krypin. Rummet ska vara en trygg plats där barnet kan sova gott. Det ska även stimulera fantasi och roliga stunder. Många småbarnsföräldrar tycker att det är utmanande att inreda barnrummet på ett sätt så att det är anpassat för vila, lek, och mys. med några smarta tips kan du skapa ett härligt rum för familjens minsta.

Tänk på ljusinsläppet

Ljuset i barnrummet är mycket viktigt för att skapa ett mysigt och funktionellt rum. Tänk på att små barn sover på andra timmar på dygnet än vuxna. Därför är det viktigt med bra gardiner som blockerar solljuset om barnet behöver sova på dagen eller gå och lägga sig innan solen går ner. Välj gärna en praktisk rullgardin som du kan hissa upp och ner vid behov. Komplettera gärna med en snygg gardinkappa från NohagaHem. Där hittar du gardinkappor i olika mönster och färger från populära märken som bland andra Svanefors, Boel & Jan, och Nina Royal. Gardinkappor är en praktisk och härlig inredningsdetalj som passar bra i fönster där du inte vill att gardinen ska ta för mycket plats. Den ramar in utsikten och ger en ombonad känsla i rummet. I kombination med en rullgardin kan du anpassa ljusinsläppet i barnrummet utifrån behov.

Inred med olika sorters belysning

Utöver gardinerna bör du även tänka på belysningen. Alla rum, även barnrummet, behöver olika typer av belysning för att det ska vara funktionellt och mysigt. Barnrummet behöver följande typ av belysning:

  • Allmänbelysning som sprider ljus i hela rummet, exempelvis en taklampa.
  • Funktionbelysning som ger et riktat ljus för en viss aktivitet, exempelvis läslampan.
  • Stämningsbelysning som gör rummet mysigt med ett diffust ljus, exempelvis ljusslingor och fönsterlampor.
    Skapa en mysig sovplats.

Sängen är en central del i barnrummet. Här ska barnet kunna vila och ladda batterierna efter en lång dag med lek och skoj. Inred med mysiga kuddar och en skönt täcka. Låt gärna barnet välja mönster och färg på påslakanet. Komplettera med en mysig matten bredvid sängen så att barnet inte fryser om fötterna när hen stiger upp på morgonen. Välj gärna ett färgtema i rummet för en ombonad och trendig inredning.

Förvara leksaker och kläder på bästa sätt

Förvaring är A och O i barnens rum. Alla leksaker och kläder måste ha en plats. Se därför till att planera förvaringsmöjligheterna extra noga. En garderob och byrå kan gärna kompletteras med krockar, hyllor och olika former av boxar. Det bästa är om barnet själv kan nå förvaringen. På så sätt kan hen själv ta ut och stoppa tillbaka leksakerna efter lek. Samtidigt är det viktigt att skapa så mycket lekyta som möjligt på golvet. Utnyttja väggar och tak för förvaring så att barnet kan leka fritt på golvet.

Scroll to top