Nya lösningar inom barnkläder

Tycker du att du knappt hinner köpa kläder till dina barn förrän de växt ur dem? I så fall kan ett företag från Gällivare erbjuda dig en smart lösning. Vi ser fler och fler smarta lösningar på barnklädernas område.

Under en period var det populärt att tala om ett ”Uber/AirBnb för XX”. Uttrycket känns slitet idag, men företaget Hyber Norrland har många likheter med Uber, och det gäller inte bara namnet. Grundaren, Susanna Rönnbäck, säger till Norrländska Socialdemokraten att ett av fem barnplagg återvinns, och de övriga fyra slängs.

Hyr kläderRegnställ för barn

Många barnkläder som inte kan användas längre har ju dock helt enkelt blivit för små. Därför skulle de kunna återanvändas. Nu startar hon ett företag där barnfamiljer mot en månadsavgift kan prenumerera på barnkläder. När barnet eller barnen vuxit ur kläderna skickar man tillbaka dem till Hyber, som tvättar och impregnerar dem innan de på nytt kan skickas till andra familjer som behöver dem. När kläderna inte kan skickas runt längre skänks de till välgörenhet.

Hyber Norrland kommer, om testverksamheten faller väl ut, att hyra ut plagg i storlekar som passar barn upp till ungefär tio års ålder. Ett annat företag med tydlig miljöprofil är svenska friluftsföretaget Houdini. De erbjuder både vuxna och barn möjligheten att hyra skidkläder, men priset gör det mer lämpligt att hyra plaggen för en helg än för en hel säsong. Houdini säljer även begagnade plagg i vissa av sina butiker.

Ekologiskt och rättvisemärkt

Intresset för ekologiska och rättvisemärkta barnkläder ökar hela tiden, och det öppnar ofta nya butiker. Samtidigt får många butiksägare också konstatera att de kanske varit lite väl optimistiska, för det är heller inte ovanligt att den här typen av butiker tvingas slå igen. En person som på sätt och vis illustrerar båda dessa scenarier är Anna Lundgren i Karlstad, som tidigare drev en butik i Sunne och en i Karlstad. Idag koncentrerar hon sig på Karlstad, men har ibland en pop up-store i Sunne, skriver NWT.se.

Scroll to top