Om du letar efter originella barnkläder

Tycker du att det är trist att alla barn ser likadana ut där du bor? Skulle du vilja klä dina små i starka färger, originella mönster, eller på annat sätt få dem att sticka ut och visa sin personlighet? I så fall har vi några tips.

De flesta barnkläder som säljs idag, oavsett vart man vänder sig, ser ungefär likadana ut. De är tydligt modellerade efter amerikansk förlaga, och tydligt uppdelade i plagg för pojkar respektive flickor. Men så behöver det inte vara. Genom att leta lite kan du hitta plagg med inspiration från helt andra delar av världen.

I Berghäll strax norr om centrala Helsingfors sitter Ting-Yun Huang och syr barnkläder. Hon berättar för Hufvudstadsbladet att hon vill utgöra en motvikt till det amerikanskt influerade barnmodet, och att hon bl.a. inspirerats av Henri Matisse till en av sina kollektioner. Ting-Yun Huang kommer ursprungligen från Taiwan, och har studerat kläddesign vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Hon har arbetat på ett flertal modeföretag, och hennes kläder har bl.a. burits av Lady Gaga. Idag satsar hon dock på sitt eget märke, Aka Bubble Fashion Design Studio.

Västafrikanska textilier på torkVästafrikanska mönster från Gävle

Man behöver dock inte komma så långt bort ifrån som Taiwan för att tillföra något till barnklädesmarknaden. Det kan faktiskt räcka med Gävle. Joanna Lemnelius har dock inte bara sina rötter där, eftersom hennes pappa kommer från Gambia. Hon bestämde sig för att flytta dit, och startade ett klädmärke med lokalt tillverkade barnkläder i vaxtryckta mönster, något som många förknippar med Västafrika. Klädmärket heter Mixed Grill, och har på bara tre år väckt mycket uppmärksamhet.

Att sälja kläderna till lokalbefolkningen i Gambia var inte aktuellt. Där tänker man nämligen alltid på hur man ser ut, säger Lemnelius till Arbetarbladet, och det är vanligt att klä barnen i wrap arounds som inte passar för lek. Dessutom köper många i Gambia klädtyg som metervara, designar ett plagg de vill ha och går till skräddaren med tyget och designen. Genom att kombinera gambianska tyger med plagg som svenska föräldrar gärna köper till sina barn har Mixed Grill lyckats skapa något som verkligen sticker ut.

Eller sy egna kläder till de små

Intresset för att sy egna kläder till barnen är större än på länge. Kanske beror det på att de flesta ”mormorskunskaper” är trendiga just nu. Det tror i alla fall journalisten som har skrivit det här reportaget. Många nyblivna föräldrar går kurser för att lära sig sy barnkläder. Det gör det dels möjligt att skapa riktigt originella kläder, men dessutom kan du återanvända textilier, och exempelvis sy kläder till barnen av dina gamla plagg. Det är dessutom ett bra sätt att spara in pengar på material.

Scroll to top