Inreda barnanpassat kök

Köket är ofta det rum i hemmet som används allra mest. Köket ska fungera både för vuxna och barn, för umgänge och matlagning och det måste också vara tryggt och säkert för den som har små barn i familjen. Det går att anpassa inredningen så den blir barnvänlig och trygg utan att för den skull ge avkall på det vuxensnygga och funktionella.

Det är oftast matplatsen som är viktigast i ett kök, i alla fall om det är tillräckligt stort för att få plats med matbord och stolar. På nätet finns flera företag med stort utbud av matbord att välja mellan. Stolarna är också viktiga, för i en småbarnsfamilj behövs stadiga modeller som tål att klättra på lite. För småbarnsfamiljer finns det en del specifika tips om vad som är bra att tänka på när köket ska inredas och nya möbler införskaffas. Det kan vara läget att se över barnsäkerheten i resten av hemmet också för säkerhets skull.

Laga mat med barnen

Mother,And,Daughter,Cooking,Salad,Together,In,KitchenAtt tidigt låta barnen vara med i köket är ett sätt att på ett både lekfullt och konstruktivt sätt visa barnen vad mat är, lite hygientips och lära dem lite om varför vi ska äta olika saker. På vissa förskolor har det här satts i system och barnen turas om att vara veckans kock men det går utmärkt att göra hemma också.

Barnanpassade köksmöbler

När maten är färdig är det dags för matplatsen att komma i fokus. Då är det viktigt att bordet inte har några vassa hörn och att stolarna är stabila och tål lite klättrande upp och ner utan att tippa. Undvik också dukar eller tabletter eftersom barn lätt kan dra i sådana och få porslin, bestick eller mat över sig i värsta fall. Att porslinet kanske går sönder är i här det minsta problemet, en bordskniv kan orsaka stor skada om den ramlar från bordshöjd ner på ett litet barn som försöker dra sig upp med hjälp av ett bordsben.

Tänk på att gå igenom vad det är som behöver barnsäkras i andra rum också. Små barn har en tendens att ligga steget före i sin upptäckarlust och som förälder är det omöjligt att ha uppsikt i varje sekund. Men barnanpassat kök och hem får både du och ditt barn en lugnare tillvaro.

Scroll to top