Cykeltips för föräldrar

När det är dags för ett barn att börja cykla finns det en hel del att tänka på som förälder. Vilken typ av cykel ska barnet ha? Vad behövs för att hålla barnet säkert? Hur ska du tänka för att lära barnet på bästa sätt? Det kan kännas som mycket men när barnet cyklar själv kommer det kännas värt det.

Att cykla själv kan ge en stor frihetskänsla och många minns dagen då de lärde sig cykla. Som förälder kan det kännas läskigt att se på när barnet svajar iväg på en ny cykel men det finns tips och trix för att göra det säkert för både dig och barnet.

”När det är dags att börja cykla så börja gärna med stödhjul.”

Håll det säkert!

Först och främst ska barnet ha en hjälm. Det är inte bara ett råd utan lag i Sverige. Med hjälm på huvudet kommer hjärnan skyddas vid fall. I vissa fall kan även knä- och armbågsskydd vara bra, särskilt om målet för barnet är att börja göra trix med sin cykel. Det andra att tänka på är att ha en cykel med rätt inställningar. Se till att sadeln och styret är på rätt höjd för barnet så blir det lättare att hålla balansen och att kontrollera cykeln. Fel höjd leder till dålig sittställning, ont i kroppen och gör det onödigt svårt. När det är dags att börja cykla så börja gärna med stödhjul. När barnet blivit säker med stödhjul kan dessa plockas bort och ersättas med en pinne för dig som förälder att hålla i för att hjälpa till med balansen. När barnet börjar hitta balansen själv så släpp pinnen under längre och längre perioder. Snart kommer barnet inte behöva ditt stöd alls utan cyklar helt på egen hand.

Scroll to top