Genom att klä barnen för friluftsliv blir de väl rustade för lek och för att vara ute i skogen. Kläderna fungerar även bra till vardags.
Vare sig dina barn går på ur- och skurförskola, eller är med i scouterna eller Friluftsfrämjandets barnverksamhet, eller inte, så är det smart att köpa en uppsättning friluftskläder till dem. Friluftskläder är nämligen gjorda för att tåla tuffa tag, och de är gjorda i material som torkar snabbt, vilket också ofta är en stor fördel. Plaggen är dessutom tänkta att användas enligt lager på lager-principen, vilket ofta passar aktiva barn mycket bra.
Den här principen kan tillämpas också på små barn. En tvååring kan behöva ha ett värmande lager under sin overall, exempelvis en tröja i ull eller fleece. Ska barnet däremot springa runt och leka räcker det kanske med ett underställ under overallen. Inomhus, på förskolan, kan det också räcka mer understället, och kanske en t-shirt över för att skydda mot smuts. Tänk på att underställ i syntetmaterial måste tvättas ganska ofta, medan underställ i ull framför allt ska vädras, helst i fuktig luft.
Skalkläder för barn
Det yttersta lagret, när både barn och vuxna klär sig för enligt trelagersprincipen, utgörs av skalplagg. Skalet ska skydda mot vind, regn och snö, samtidigt andas. Hur mycket de ska andas beror på barnets ålder och aktivitetsnivå.
Ett skalplagg kan aldrig bli helt vattentätt, för det får man välja plagg i galon. Däremot kan de stå emot vatten mer eller mindre bra. Hur vattentåligt ett plagg är brukar anges med måttet vattenpelare. Det anges i millimeter och betydelsen är hur kraftig vattenpelare, alltså hur kraftigt tryck plagget kan utsättas för innan det blir blött rakt igenom. För att ett plagg ska klassas som vattentätt ska det klara en 2000 millimeters vattenpelare, men många plagg klarar mer än så. Det är inte svårt att hitta plagg där tätheten är angiven till 10 000 millimeter.